Magiska dagar – Länge leve fantasin

9 september

När alla känslor krockar med varandra är man rädd att man skall snubbla och göra fel.

Jag har packat upp de första exemplaren av boken Länge leve fantasin och nu skulle Clara och hennes mamma och pappa komma och hämta ett ex – Claras exemplar.
I två år har jag varit på väg mot det här ögonblicket.

”Tänk om de blir ledsna, jag vill inte göra folk ledsna” maler rösten inne i huvudet.
Så har den hållit på i två år, alltsedan jag frågade om jag fick skriva en saga till Clara som förlorat sin syster och föräldrarna sagt ja.
Rädslan att gå över någon gräns fast man vill väl.

(Läs om det som satte igång resan här).

Så ringer det på dörren.
Clara kliver in med sina föräldrar i släptåg och leder vägen. Frågar efter boken, tar den ur mina darrande händer och vill att jag skriver i den. Och jag skriver ” Den här sagan skrev jag till dig” och sedan sätter hon sig och läser.

Hon har väntat i två år på sin saga. Då – när hennes storasyster Wilma dog – var Clara fyra år. Nu har hon hunnit fylla sex år. Boken kom precis när den skulle. När Clara själv börjar leta efter ord för att uttrycka vad hon upplevt och känner. När hon behöver ord att spegla sig i. 

10 september

Det är Wilmas födelsedag och jag skall besöka henne för första gången. Den här flickan med foten in i tonåren som jag aldrig träffat, men pratat med och tänkt på i två år.
Det känns dramatiskt stort. Men så går jag vilse. Och precis det som barn är så bra på att göra – att avdramatisera det stora-  händer där och då. Jag hittar jag hennes grav först när jag börjar le åt bilden av mig själv som irrar runt på en kyrkogård; först med darrande steg och sedan lite tröttare steg efter andra varvet runt.
Precis när jag suckar åt mig själv ser jag hennes gravsten. Det är som hon säger: ”Så sluta schååpa dig”. Jag går fram och ser alla spår av kärlek efter andra som varit där. Jag läser sagan för henne.

Jag tackar för sagan och lämnar ett spår av att jag också varit där.

Så är cirkeln sluten. Och från den kraften som uppstår när två ändar möts uppstår en spiral.

En positiv spiral som rör sig framåt på ett helt nytt sätt –  ett sätt som är svårt att förutse.

16 september

Det är dagen för bokreleasen av Länge leve fantasin.

Det är ännu en sån där dag när man är rädd för att snubbla. En sån där dag där man är osäker på vad man får känna. För det är inte ofta man skapar något som hämtar kraft ur något mörkt och sorgset. Det är då man får påminna sig om att frön växer i mörker.

Vi var nog alla lite osäkra. Vi vuxna vill säga. Hur gör man? Säger man grattis? Får man vara glad? Tanken på Wilma och sorgsen lurade bakom varje ord. Som tur är har vi barn runt oss som leder vägen. De som inte sitter fast i rädslor inför känslor. De vet att man kan vara Gladsorgsen. Eller att man inte behöver kalla det man känner för någonting alls. Man får lov att bara vara.

Vi dekorerar cupcakes som en hyllning till Wilma för hon älskade att baka. Vi blåser ballonger och lägger ut godis. Bokreleasen blir mer och mer ett kalas som firar livet. Ett liv där alla känslor skall få plats. Där barn springer runt med ballonger och äter godis bland de vuxnas mumlande röster. Där en tår får vila i ögonvrån samtidigt som man ler åt det någon annan säger. För livet fortsätter framåt även när man står still.

Det blir en magisk dag, eller som Linda _ mamman i familjen – så klokt fångade känslan i ord: ”Det var som att kullerbyttan vände och rullade åt andra hållet.”

Att boken äntligen finns gör att berättelsen om deras liv ändrar riktning. Från att ha handlat om Wilmas sjukdom, Wilmas död, börjar berättelsen om deras liv rulla åt det hållet som leder de som är kvar med sorgen framåt.

Från det att jag lämnade över boken till Clara så får den äntligen leva sitt liv utanför min kropp.

Många tårar har satt orden på pränt.
Nu är den där den hör hemma.
Hos de som behöver ord att fånga sina tårar i.

Sagan rullar framåt, iväg och bort till människor jag aldrig kanske kommer att möta.

Efter att i två år ha skuggats av sorgen och saknaden efter en familjemedlem vändes strålkastaren mot Clara. Eller hon vände den snarare mot sig själv.

Att se henne få äga sin historia. Det är något av det mest läkande jag kommer uppleva i mitt liv.

ATT FÅ SE:
Clara läsa boken för första gången. Att höra henne berätta att hon tagit den till skolan och sagt att ”Nu skall vi läsa min bok”.

Clara sätta sig och signera böcker och ta sin plats.

Clara i famnen på sin fina storebror Hannes. Hennes ögon glittrar, för hon är buren, hon behöver inte känna ensam utan får känna tillsammans.

Clara kan breda ut sina vingar tack vare att hon har föräldrar som vågat visa att vingarna inte alltid bär. Men om man har varandra så kan man då och då landa i en mjuk famn och försöka igen. Hon kan falla för det finns människor utanför familjecirkeln som sträcker ut händerna mot henne.

Runt halsen har hon sitt systerhalsband – ett hjärta delat i två – ett till henne och ett till Wilma. Hon fingrar på det då och då och Wilma finns hela tiden där i rummet. Det är som hon nöjt tittar på;  ser vänner och främlingar samlas. Ser sin familj fortsätta glädjas precis som hon önskat.

Clara kommer alltid bära sin storasyster med sig. Och nu har hon en saga som ger henne ord att rita kartor ifrån när hon tappar bort sig själv och vill bli funnen.

Jag hoppas också du kan sträcka ut en hand mot någon som går igenom något svårt.
Ge av något som du kan eller har. Följ den naturliga impulsen innan rädslan stoppar dig.

Våga möta och stå kvar.

Jag lovar dig att det är början på många magiska dagar.

För i det svåra gror den största visdomen. Det mörka ger näring och skydd åt fröet som en dag spirar ovan jord.

På bilden: Familjerna Eng/Pålsheden & Karlborg i en salig blandning med den eminenta illustratören till boken Emanuel Claesson (till höger)

I det långa loppet är vi alla släkt med varandra. Och du kan vara den någon annan behöver för att få bollen som rullar, eller ligger still, att förvandlas till en spiral som strålar utåt.

Spiralens väg framåt


Resan med boken fortsätter.

Möt mig och Linda Karlborg när vi intervjuas i radion pE20:

DEL 1

DEL 2

BOKMÄSSAN 2018

Illustratör: Emanuel Claesson & Jag på Bokmässan 2018.

Lev omsorgsfullt!

27-28 oktober Workshop – Historien om ditt liv

Yoga, medtitation & skrivande för självreflektion.

”Välkommen att bli nyfiken.
Du är så mycket mer än historien du berättar för dig själv.”

En helg för dig att undersöka dina historier och hur de formar dig. Ett tillfälle att stanna upp och kartlägga gamla erfarenheter, relationer och beteendemönster. 

Ord är viktigt, ord påverkar hur du ser på världen och dig själv. Vilken historia berättar du om dig själv och världen? Vi går omkring med en egen liten PR byrå i huvudet som ena dagen syr ihop att ditt liv är en framgångshistoria, för att nästa dag göra reklam för att ditt liv är grått och tråkigt. Dessa föreställningar och känslorna de för med sig lagrar sig också i vår kropp. Ordet Yoga betyder föra samman och genom att undersöka dina historier både intellektuellt men också intuitivt och kroppsligt får vi tillgång till en större bild än den vi annars kanske ser.

Genom att varva yoga, meditation med kravlöst skrivande, tid för självreflektion & samvaro med andra vill jag ge din kreativitet mer kraft samt få dig att se på historien du berättar om ditt liv på ett helt nytt sätt. En resa genom historien om ditt liv och de berättelser du skapat på vägen till det som är DU.

DE FÖRSTA NYCKLARNA
Vilka händelser i ditt liv har påverkat dig och är med och bygger upp den historia du berättar för dig själv om ditt liv idag? Hur påverkar det din fysiska kropp? Vi kartlägger och utforskar genom yoga med teman: ”Från cell till människa” och ”Vårt chakrasystem”. 
*
TIDER: 
Lördag kl.9.00 – 16.00
Söndag kl.9.00 – 16.00
PRIS: 1450kr (ink. moms)
Max antal deltagare: 6

Ingen tidigare erfarenhet av yoga behövs.

VARJE DAG INKLUDERAR:
* Yogapass 
* Meditationer och visualiseringsövningar.
* Mellanmålsmoothie + kaffe och te alla dagar.
* Skrivande för personlig utveckling

ANMÄLAN TILL maria@studiovira.se

Avbokning senast tre veckor innan. 

*
Det här är den första av en serie om 3 workshops. 
KOMMANDE WORKSHOPS: RESAN UT I DET OKÄNDA (datum ej satt), ÅTERKOMSTEN OCH EN NY HISTORIA BÖRJAR (datum ej satt).

*
OM MARIA
Jag är utbildad yogalärare (RYS 200h) hos Anja Bergh inom Embodied Flow: en yogaform som baseras på Hatha yoga, somatisk rörelse, upplevelsebaserad anatomi, filosofi och psykologi. 

Närvaro, nyfikenhet och ödmjukhet är mina ledord.

I mina yogaklasser betonar jag hela människan (kropp, sinne, själ). Klasserna anpassas för att möta dig där du är just nu. Följ med mig på en upptäcksresa genom din kropp och ditt sinne där jag guidar dig utifrån vad jag själv upplevt och var jag är i min egen praktik.
I alla mina yrkesroller arbetar jag med historieberättande. Förutom att vara yogalärare är jag också som filmskapare, författare, och filmpedagog. 
Läs mer om mig på: www.studiovira.se

KOMMANDE WORKSHOPS i Historien om ditt liv serien:
RESAN UT I DET OKÄNDA (datum ej satt),
ÅTERKOMSTEN OCH EN NY HISTORIA BÖRJAR (datum ej satt).

Ambulerande workshop – jag kommer till dig

Lär känna din egen och dina vänners historia.

Hyr in en inspiratör till din kväll med vänner och lär känna varandra ännu bättre.

Jag kommer till dig och berättar om de förändringar och upptäckter jag gjort i mitt liv de senaste två åren. Vår gärna älskar historier och den bryr sig egentligen inte om om det är sant bara den få ihop de röda trådarna. Jag berättar om hur man kan bli beroende av drama, av problem och hur historien vi berättar om vårt liv ständigt förändras beroende på vilka reaktioner du får från de som lyssnar på dig.

Ni kommer få olika uppgifter under föreläsningen och få syn på hur olika programmerade ni är med sanningar och verklighetsuppfattning. Vilka roller du vanligtvis spelar i ditt liv? Hur en historia är uppbyggd och hur kan det vara ett hjälpmedel när du vill skapa en ny historia om ditt liv – en som är mer stärkande?

Efter föreläsningen finns det möjlighet att tillsammans spegla då-nu och framtid genom tarotkortens värld. Detta för att hitta de omedvetna historiens som finns i dig. ( trots allt är 95% av vårt medvetande omedvetet och behöver fantasi och överraskning för att titta fram.

Workshopen är ca 3 timmar.

Förslag på upplägg i samband med att ni ordnar en middagsbjudning hemma:

kl.17-18 föreläsning med övningar.
kl. 18-19 Ni äter förrätt medan vi pratar vidare.
kl. 19-20 Vi ser på era liv genom tarotkortleken.
kl. 20.00 Jag lämnar er tillställning och ni kan äta middag och prata vidare kring allt som har kommit upp.

Pris: 350 kr inkl moms per person.
Endast föreläsning: 175 kr per person.

Minst 4 personer. (Vid längre resor tillkommer resekostnaden.)

kontakt: maria@studiovira.se
​​​​​​​0736-413146

Maj månads kreativa uppdrag

Maj månads kreativa uppdrag…för mig är att inte komma på något uppdrag att ge.

Så jag skriver inget mer om det, för varje ord blir något som kanske väcker en tanke och en uns kreativitet i dig.
Vila.
Vila lite nu.

Här är bitarna från året som gått och som jag laborerar med:

Jag har fått flera refuseringar på min roman, men fortsätter skriva.

Nu skall barnboken ”Länge leve fantasin” snart tryckas och kommer ut i år.

Jag har skapat en workshop för barn med utgångspunkt i yoga och mindfulness att göra efter de sett ”Lilla Stora” av
Jag är här nu! Musikteater.

Jag har hållit två föreläsningar i ”Historien om ditt liv”. En föreläsning om historierna vi berättar om oss själva och vårt liv och hur de formar oss.

Jag får in mer och mer av mina autentiska röst i mina yogaklasser och är så lycklig över att jag fått flera kunder att för första gången hamna i djup vila eller fått dem att visualisera under avslappningen.

Jag har behandlat fem personer med Reiki och läkande beröring.

Jag har varit filmpedagog i skolor runt om i Sverige. Varje gång tar jag med mig något unikt möte med ett barn som jag antagligen aldrig kommer träffa igen.
En historia berörde mig extra mycket:

Jag satt mitt emot en 10-årig flicka som kommit från Irak till Sverige som 3-åring i lunchmatsalen. Hon sa:
Det är så tråkigt, men vi leker liksom inte längre. När jag blev 9 år var det som att alla bara kom överens om vi är stora – så vi leker. Jag saknar det. Nu hänger vi bara.

Så om du skall göra ett kreativt uppdrag den här månaden så kanske det skulle vara att leka lite mer…
…men jag ger inget uppdrag så det är upp till dig.

April månads kreativa uppdrag – Vårstädning

Nu är våren på väg och vad passar bättre än att vårstäda ditt inre lite. Rensa bland tankar och onödiga prylar.
Nedan följer frågor att skriva utifrån för att ta reda på hur du skall fokusera för en ljusare vår.

Olika frågeställningar utifrån de fem elementen i sann yogaanda.

VATTEN
Skriv ner ett ord som beskriver de mest framträdande känslor du har haft hittills i år.
Skriv nu ett ord som beskriver de känslor du vill mest känna. Är de två olika svaren lika? Om inte, hur kan du överbrygga klyftan?

Vem har du saknat? Skriv namnet på minst en person. Hör av sig till till dem.

Utmana dig själv för att vara lite sårbar och låta dem veta hur mycket de betyder för dig.

ELD

Lista tre närliggande platser du har menat att utforska; till exempel parker, kaféer, bokhandlar, skogar, sjöar etc. Gör nu en plan att faktiskt besöka dessa platser under våren.

Vad är fyra saker du har gjort i år som gjorde dig väldigt glad? Kan du göra dem igen snart?

Har du ett ärende, syssla eller uppgift som du har menat att göra men inte har kommit till ännu? Gör en plan för att bara göra det och få det ur vägen ASAP.

JORD
Lista tre saker du äger som tar upp onödigt energiskt och fysiskt utrymme. Vad kan du återvinna, donera?
Vad är en konkret åtgärd du kan vidta för att göra livet bättre för någon annan under våren? Kan du hjälpa en vän i nöd, donera till ett ändamål du bryr dig om?

Beskriv en enkel åtgärd som förbättrar din livskvalitet. Det här kan vara att äta grönsaker, gå, skriva, läsa, skratta, etc. Försök att skapa tid varje dag under den kommande månaden (även om det bara är tio minuter).

LUFT
Var i ditt liv har du undvikit att fatta ett beslut?
Skapa utrymme under den här månaden för att kunna göra ett riktigt val.
Ta reda på vilka situationer i ditt liv som gör dig mest stressad. Hur kan du avsluta, omarbeta eller få ett annat perspektiv på dessa situationer?

RYMD/ETER
Hur kan du hitta utrymmet, mellanrummet mellan allt görande? Under vilka omständigheter känner du dig mest lugn och samlad? Till exempel: meditation, natur, etc. Gör du regelbundet dessa saker? Om inte, hur kan du börja?

Jag önskar dig en varm och ljus vår!                                                               /Maria

ERBJUDANDE – Historien om ditt liv

Jag vill erbjuda fyra personer att få göra den resa jag gjort de senaste åren till ett reducerat pris.
ERBJUDANDE FYRA ENTIMMES SESSIONER FÖR 2600 kr (Ordinare pris 3600 kr).

Du får:

– Perspektiv på hur din historia och hur dina sanningar formar hur du upplever dig själv och världen.
– Verktyg både från filmdramturginsvärld och yogafilosofin.
– Du lär dig hitta mål med själ, eller snarare upptäcker att du inte är en person som behöver mål utan meningsfullhet.

Processen ser ut så här:

Vid första tillfället undersöker vi genom directed storytelling vad för sanningar och historier du bär på.
Directed storytelling innebär att du svarar på frågor i ett formulär för att hitta de ledtrådar som vi skall jobba med de kommande tillfällena.
Directed storytelling får dig att tänka utanför dina invanda tankebanor. Du får utforska skrivandet som ett verktyg att ha med dig i vardagen.

Mellan våra sessioner får du skräddarsydda hemuppgifter att göra på egen hand. Jag kallar det transformativt skrivande; du bearbetar det vi hittat i våra samtal och utforskar det vidare.

Om du är sugen på att börja redan idag så ser du stegen här nedanför som du kan ta för att dyka djupare in i din berättelse. De här stegen får de som har varit med på mina föreläsningar med sig hem.

3-STEG FÖR ATT BÖRJA BERÄTTA EN NY HISTORIA:

Steg 1) IDENTIFIERA: Identifiera ditt manus, din identitet och dina övertygelser.
* Se tillbaka på det du skrev ner under den här workshopen och hitta historien.
* Titta på händelserna i ditt liv och fråga, ”vad betyder de och vem tror jag att jag är på grund av dem?”
* Utforska psykologiska arketyper och identiteter.
* Fråga dig själv vad du tror om livet, om dig själv, om andra, om din framtid? Var
kommer dessa övertygelser ifrån? Vem har påverkat dig att tro på det du tror, och har de RÄTT?

Steg 2) STÄRK: Skriv en mer självstärkande historia.
* Bli medveten om på vilka sätt du håller fast vid din historia eftersom du får positiva fördelar (även från en negativ historia) eller reaktioner från andra. Vem skulle du vara utan din historia?
* Titta på de övertygelser du identifierade och fråga dig själv vad du verkligen tror, bortom de övertygelser du har programmerats att acceptera.
* Få nya perspektiv på din gamla historia. Kan du se de välsignelser som har kommit från dina förbannelser? Kan du se hur dina erfarenheter har hjälpt dig att tydligare identifiera vad du verkligen vill ha?

Steg 3) GENOMFÖR: Gör livsförändringar som avspeglar din nya historia.
* Uppmärksamma och stoppa dig själv när du börjar att tänka på eller tala om din gamla historia.
* Lägg märke till om det finns personer, platser, aktiviteter eller föremål som får dig att tänka, känna eller spela upp din gammal historia och gör sedan ändringar för att ta bort/undvika dessa triggers.
* Fråga dig själv vilka förändringar du kan göra som ligger i linje med de drömmar du har för nästa
kapitel i ditt liv. Vilka små förändringar kan du göra nu? Vilka mål kan du sätta upp för detta året?
* Utforma din egen ceremoni (en handling/en stund) för att fira det nya livet du börjar skapa för dig
själv. Hjärnan behöver handling/aktivitet för att ta till sig ny kunskap.

Vi ses i verkligheten, eller via skype, FaceTime, Facebook eller hörs via telefon.

Kontakta mig om du är intresserad eller har frågor: maria@studiovira.se

Håll ut till våren – Mars månads kreativa uppdrag

Nu när kroppen är rejält nerkyld här i Sverige och inspirationen kanske går på lågvarv kan det vara på sin plats med en peppande skylt.

Jag har två sådana skyltar hemma.
En som Sofia Brolin illustrerat och som också finns i vår bok:

Men också en som hänger över min arbetsplats:

Gör så här:

1. Välj ett citat eller ord som ger dig äkta energi och inspiration. Eller som får dig att sänka förväntningarna och kraven på dig själv.
2. Tillverka skylten.
3. Häng upp skylten.
4. Låt den hänga tills våren är här.

Februari månads kreativa uppdrag – Lämna något ogjort

Årets andra månad har börjat. Nystartens månad – januari – är förbi och kanske kommer energin av sig lite. Den här månadens uppdrag är att lämna saker ogjorda. 

I slutet av din dag försöka att inte göra klart det du håller på med helt och hållet.

När du vaknar nästa dag är det lättare att fortsätta där du slutade än att börja med något nytt. Forskning visar att när du lämnar en uppgift ogjord hänger det liksom kvar kognitiva trådar i ditt sinne. Medan du gör andra saker som inte har med ditt jobb att göra tvättar, lagar mat, diskar osv så får du nya intryck, som inte har med arbete att göra. Dessa nya intryck kan då haka sig i de där trådarna som hänger olösta i ditt huvud och du kan få en insikt.

Så ge dig tid att inte knyta samman alla trådar för fort. 

Visionera mera – Januari månads kreativa uppdrag

Vad vill du öppna upp dig inför under det nya året?

Hur skall man veta vad man vill och man söker bara genom att grubbla ensam på sin kammare? Nyårslöften uttalas på tolvslaget med en förhoppning om förändring eller
”förbättring”. Vi blickar framåt och glömmer att gräva där vi står. För tänk om skatten är rakt under oss?

Lek med tanken: Om jag inte strävade efter något mål hur skulle jag vilja spendera min tid då?

Det kreativa uppdraget under januari är att låta hela januari vara en månad ägnad åt att visioner, fantisera, drömma och söka efter ledtrådar till vilken väg du skall prova att vandra på under 2018.

Var en detektiv: samla bilder, intryck, ord som väcker något i dig och nya möten.
Sprid ut alla intryck framför dig när månaden är slut och se vilka nya idéer eller visioner som uppstår av att se alla dessa olika idéer sida vid sida. Det är genom att para ihop saker som redan finns som vi uppfinner något nytt.

Släpp prestationen och njut av att göra. Kreativitet är oerhört stressbefriande om du släpper kraven på resultatet, om du gör det för din egen skull och inte för att någon annan ska ta del av det.

Låt kreativiteten och nyfikenheten leda dig under 2018.