Juni månads kreativa uppdrag – Hur ställer man en fråga som ger mer än ett förväntat svar?

För mig består livsgnistan av nyfikenhet och inspiration.

Det är inte alltid den infinner sig – gnistan – och jag övar mig på att tillåta mig själv att ha det tråkigt ibland och att inte försöka gaska upp mig om jag är trött, sur eller nere – utan försöker ha ett nyfiket sinne gentemot det också. Vad händer? Hur känns det? Kan jag låta känslan vara? Kan jag uthärda, för till sist det kommer passera.

Om jag vill att livet skall vara ett äventyr, att den andra dagen inte skall vara den andra lik, så måste jag tillåta det tråkiga också. Det finns alltid dalar, grottor och snår i känslornas skog.

Det som ger mig inspiration är att vara nyfiken på andra.
”Fråga och du skall få svar” (gäller dock inte när man frågar barn nödvändigtvis…eller en själv när man är riktigt sur och tvär).

Månadens kreativa uppdrag är att formulera fem frågor som du skall ställa till personer i din omgivning under den här månaden.

Ställ bara frågor som du är beredd att höra svaret på.

Fråga INTE: Är allt bra? Vad jobbar du med? Hur går det med..?

Experimentera med frågor. Se hur en person reagerar. Reagerar nästa person på samma sätt?
Tänds det en nyfikenhet och ny gnista i deras ögon för att du kanske ställer en fråga som de inte fått på väldigt länge eller kanske aldrig? Vad händer i dig och vad får du tillbaka när du är genuint intresserad av en annan person?

Börja mjukt. Säg att du är nyfiken på dem och om du får ställa lite frågor. Fråga om var de befann sig på tolvslaget på nyårsafton 1999. Ställ följdfrågor för att kunna föreställa dig ögonblicket ur deras perspektiv.
Fråga om de har någon återkommande dröm på natten. Vilken person de beundrar, vilket föremål som de har hemma som de skulle ta med sig om de var tvugna att flytta och bara fick välja en sak.

Gör en lista med fem frågor. Fråga med respekt och uppriktigt intresse. Vad är du nyfiken på att veta om andra?