Månadens kreativa uppdrag firar ett år

Dagarna är långa men åren är korta.Gretchen Rubin

För ett år sedan startade jag min blogg på Facebook. Jag kände ett sånt enormt behov att få nå ut med det jag skrev så jag började, utan plan och utan mål – på ren och skär lust och inspiration.

Nu ett år senare har bloggen en egen webbadress. En gång i månaden har jag hittat på ett kreativt uppdrag. Bara att jag gett mig själv det i uppdrag har faktiskt gjort mig själv kreativare.
Jag har till och med skrivit två böcker. Ibland får man påminna sig om de saker man faktiskt åstadkommit. Idag är en sådan dag.

Därför gör jag det ett år gamla inlägget den äran att få en plats här på sidan utanför Facebooks värld. 

VAD ”TRIAL AND ERROR” ÄR + MÅNADENS KREATIVA UPPDRAG

Trial and error – försök och misstag – innebär att inte låta rädslan för att misslyckas bli ett hinder för att överhuvudtaget skapa något.

Termen skapades ursprungligen av den skotske psykologen Alexander Bain (1818-1903). Den togs sedan upp av C. Lloyd Morgan (1852-1936), professor först i geologi och zoologi, sedan i psykologi och etik i Bristol, England. Han ville med den termen betona att de flesta djur lär sig nya färdigheter genom ”försök och misstag” och inte genom intelligent och logiskt planerande.

De flesta försök som individen eller gruppen gör leder ingen vart och kan då ses som misstag. Men så plötsligt, av en slump, uppnås något som individen eller gruppen gillar, antingen det som de först var ute efter eller något överraskande.

Jag tycker poeten Tomas Tranströmer gestaltar detta så målande i sin dikt som finns på bilden i det här inlägget. Jag har de orden med mig i mitt eget arbete då förutsättningarna för mitt arbetets utgång alltid är så osäkert. 80% av alla manus som kommer in till Svenska Filminstitutet (de som ger bidrag till filmmanus och produktioner) får nej. Att då behålla sin upptäckarlust, nyfikenhet och arbetsdisciplin utan att alltid tänka på målgång och att lyckas, utan att tillåta sig att skapa för att man älskar, det är den svåraste balansgången. Vissa dagar är fulla av kraft och lust, andra dagar går man vilse.

Därför har jag Tomas Tranströmers dikt som en kompass i livet. Att det är just då, då man tror att man är vilse, som man i själva verket är på väg att stöta på något nytt – en glänta där kreativitetens soltrålar strilar ner genom trädens bladverk, där tiden står still och du får ro att skapa.

Månadens kreativa uppgift blir att skapa något som påminner dig om det du tycker är viktigt i livet. Vad som ger dig kraft.
Skapa något att placera i ditt hem som påminner dig om din historia eller vart du är på väg. Något som inte är en färdigköpt skylt med visdomsord.

Som ni ser har jag två tavlor. Orden är inte mina, bilden på skogen har min man tagit. Men jag har gjort orden till mina. Jag har ramat in dem tillsammans med en bild på min mormor och morfar som unga och kära. Som en påminnelse om att jag inte är vilse. Att jag har en historia och att en dag är jag någon annans historia. Du är fri att tolka uppgiften som du vill. Kanske har du en sten från en strand från en resa du gjorde som påminner dig om dina fötters lätta steg framåt. Hitta den perfekta platsen i ditt hem för den stenen. Har du inget, leta efter en bild på nätet som väcker en känsla i dig. Trial and error.

Var nyfiken och skapa något för din egen skull.